NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
KRO-NCRV Spraakmakers

Afspraken over meer bewegen op school

Ruim 23.000 leerlingen in het basisonderwijs gaan meer bewegen op school. Hierover hebben schoolleiders van meerdere schoolbesturen in ons land, die bij elkaar in totaal 104 basisscholen vertegenwoordigen, in het najaar van 2022 afspraken gemaakt in het KRO-NCRV-programma Spraakmakers op NPO Radio 1. Initiatiefnemer van dit bewegend leren-plan is Nienke Meijer, de minister van Oplossingen van KRO-NCRV’s Spraakmakers.

Bewegend leren betekent dat kinderen tijdens de gewone lessen in beweging komen, bijvoorbeeld door tafels te leren terwijl je een bal naar elkaar gooit. Nienke Meijer: “Kinderen zitten een groot deel van de dag stil achter hun tafeltjes. En dit heeft grote invloed op hun fysieke en mentale gezondheid. Een gezonde samenleving staat op de schouders van gezonde kinderen. Bewegend leren is een heel krachtig middel om kinderen gezonder te laten zijn.”

Ook minister Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs is enthousiast: “Leren kan op verschillende manieren. Ik ga graag kijken naar deze deelnemende scholen die met deze methoden werken en delen met andere scholen.”

Minister van Oplossingen
Nienke Meijer is door KRO-NCRV’s Spraakmakers, samen met leden van de online Spraakmakers community, eind 2021 gekozen tot minister van Oplossingen. Niet gebonden aan het kabinet en de politiek pakt Meijer maatschappelijke problemen op door buiten de Haagse werkelijkheid te denken, door verbinding te zoeken en vooral door te doen. Meijer werd in 2014 verkozen tot Topvrouw van het jaar en was voorzitter van het College van bestuur van Fontys Hogescholen.

Voorbeelden van cases

Thema's

Bron van kennis en educatie