NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
NTR Gewoon. Bloot.

Bijzondere gesprekken over menselijk lichaam

In het jeugdprogramma Gewoon. Bloot. vraagt een groep kinderen onder leiding van presentator Edson da Graça vijf doodgewone mensen het hemd van het lijf. Letterlijk, want de gasten zijn poedelnaakt.

De 10-delige Zapp-serie leidt tot veel reuring in de samenleving. Zonder dat er nog maar iets van het programma op tv te zien is geweest, wordt er al schande van gesproken. De NTR krijgt te maken met petities, internationale media-aandacht en woedende reacties van politici van FVD, DENK en de SGP. Nadat de serie van start is gegaan, is er veel lof voor de integere wijze waarop het programma gemaakt is.

Ideaalplaatjes
Het programma stelt de lichamen van gewone mensen centraal, om tegenwicht te bieden aan alle ideaalplaatjes van het menselijk lichaam, die gewoonlijk via reclame en social media tot ons komen. Onderzoek wijst uit dat mensen een positiever zelfbeeld krijgen als ze vaker blote lichamen van gewone mensen zien, in plaats van de ‘perfecte’ lichamen die de media ons voorschotelen. Lichaamsdelen zijn er immers in alle soorten en maten, en niemand zou zich daarvoor hoeven te schamen.

Na alle ophef krijgt het programma vooral positieve reacties. Veel ouders en leerkrachten geven aan dat zij na het zien van de afleveringen hele bijzondere gesprekken met hun/de kinderen hebben. Het programma, dat online een grote hit is, draagt ook aantoonbaar bij aan meer zelfvertrouwen onder kinderen.

Voorbeelden van cases

Thema's

Bron van kennis en educatie