NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
New School Heroes

Gastcolleges van rolmodellen op middelbare scholen

NPO FunX heeft het wel gehad met alle oude boeken, stoffige lessen en koloniale helden. Daarom trekt de zender met vier New School Heroes langs middelbare scholen in Nederland. Samen met host Défano Holwijn (foto) spreken de scholieren met Anna Nooshin, Nasrdin Dchar, Winne en Fadim Kurt over de lessen van hun leven. New School Heroes is te zien op het YouTube-kanaal van NPO FunX.

Tijdens de gastcolleges kunnen jongeren de helden van nu alles vragen over zaken die voor hen écht belangrijk zijn en die niet in schoolboeken staan. Hoe ga je om met racisme? Hoe deal je met de druk van social media? Hoe zorg je ervoor dat je naast succesvol ook mentaal gezond blijft?

Eva Hol, programmaleider NPO FunX: “In de strijd tegen racisme is het van groot belang om nieuwe rolmodellen een podium te bieden, zeker ook op school. Helden in de huidige lesstof zijn zo goed als altijd vanuit een ouderwets en koloniaal perspectief beschreven. Dat op middelbare scholen nu ook de verhalen van deze nieuwe, herkenbare helden hoorbaar zijn, is essentieel. Ik ben er dan ook trots op dat wij dit als jongerenmerk faciliteren.”

Voorbeelden van cases

Thema's

Bron van kennis en educatie