NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
NTR De Eindexamen Geschiedenis Quiz

Lichtpuntje in de examenperiode

Examenstress, feiten uit je hoofd stampen en elkaar door en door steunen. En dan de ontlading als je geslaagd bent, samen feestvieren of samen delen in verdriet. Helaas, door corona hebben de eindexamenleerlingen veel van deze gedeelde herinneringen moeten missen.

De NTR bedacht samen met het Rijksmuseum en Examenbundel ThiemeMeulenhoff een plan voor deze pechvogels en tegelijk voor iedereen die zich zijn eigen examenperiode nog met een mix van vrees en vreugde herinnert: een feestelijk examenquiz. Een kennisquiz vol interessante filmfragmenten, veelzeggende schilderijen en vreemde objecten met bijbehorende pittige vragen onder leiding van quizmaster Jeroen Pauw.

Met fragmenten uit het rijke omroeparchief en objecten uit het Rijksmuseum wordt een groep kandidaten, waaronder eindexamenleerlingen en de BN-ers Alexander Pechtold, Daphne Bunskoek en rapper Donnie onderworpen aan een geschiedenisquiz. Daarin komen verschillende tijdvakken uit de eindexamenstof van 2020 aan bod, zoals de 17e eeuw en de tijd van de twee wereldoorlogen in de 20e eeuw.

Tijdens de uitzending kunnen kijkers thuis de quiz online meespelen via het educatieve platform NPO Focus, waar ook achtergrondartikelen bij de quizvragen te vinden zullen zijn.

Voorbeelden van cases

Thema's

Bron van kennis en educatie