NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
EO Oorlogstories

Oorlogsverhalen opnieuw door moderne bril verteld

Met de serie Oorlogstories geeft de EO jongeren inzicht in de Tweede Wereldoorlog en hoe Nederlanders, vanuit verschillende kanten, de oorlogstijd doorbrachten. Oorlogstories 2 gaat over een meisje wiens vader NSB’er was. Dit op feiten gebaseerde verhaal is te zien via NPO Zapp Instagram en YouTube.

Wat als een tienermeisje in de Tweede Wereldoorlog social media had gehad en haar geliefde vader lid blijkt te zijn van de NSB. Welke verhalen zou zij dan delen met haar volgers? Ze worstelt met de vraag: Ben ik fout omdat mijn vader fout was? Hoe reageren leeftijdsgenoten daarop?

Dankbaar
De tweede serie Oorlogstories is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Ans Buursma-Backx. Ans is dankbaar dat haar verhaal verfilmd wordt en dat jongeren kunnen leren dat waar je vandaan komt niet je toekomst hoeft te bepalen. Door haar ogen zien we de Tweede Wereldoorlog vanuit een uniek, maar schurend perspectief. Een verhaal dat vandaag nog altijd relevant is. Ans Buursma-Backx: “Als ik op het journaal zie hoe slecht die kinderen van de Syriëgangers het hebben in de kampen daar, word ik boos. Meer dan vijfenzeventig jaar na mijn Westerbork- gevangenschap worden kinderen nog steeds afgerekend op de foute keuzes die hun ouders hebben gemaakt.”

Voorbeelden van cases

Thema's

Bron van kennis en educatie