NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
KRO-NCRV KRO-NCRV Radioschool

Startpunt voor Nederlands radiotalent

In het najaar 2021 opent KRO-NCRV de deuren van de 7de editie van de KRO-NCRV Radioschool. De Radioschool geeft jong talent de kans om alles te leren wat je vandaag de dag als radiomaker moet weten. Een jaar lang krijgen twaalf jonge journalistieke studenten workshops, trainingen en persoonlijke coaching. De talenten krijgen in de nacht van zondag op maandag de kans om het geleerde in de praktijk te brengen in het KRO-NCRV programma FRIS! op NPO Radio 1.

Verfrissend geluid
Met de Radioschool geeft KRO-NCRV jonge talenten de kans om zich verder te ontwikkelen in hun journalistieke vaardigheden en tegelijkertijd een nieuw, verfrissend geluid te laten horen in het radioprogramma dat ze wekelijks maken. KRO-NCRV programmamakers geven elke week een workshop op de Radioschool. De talenten leren zo alle kanten van het radiomaken: van verslaggeving tot stemgebruik, van improviseren tot interviewen en alles daaromheen. De radiotalenten zitten tussen de KRO-NCRV-redacties van bijvoorbeeld Gijs 2.4 en De Wild in de middag op NPO Radio 2, Spraakmakers op NPO Radio 1 en Bert op 5 op NPO Radio 5. Ze krijgen de kans om mee te lopen met KRO-NCRV-radioprogramma’s, zodat zij kunnen laten zien wat ze in huis hebben.

Naast dat de talenten kennis opdoen, blijven veel deelnemers werken in de media. Zo begon Gijs Hakkert zijn carrière bij de Radioschool en is nu sidekick bij Wild in de middag (KRO-NCRV) op NPO Radio 2. En ook Andres Odijk die het afgelopen jaar de Marconi Award Aanstormend Talent won, begon bij de Radioschool van KRO-NCRV.

Voorbeelden van cases

Thema's

Bron van kennis en educatie