NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
HUMAN Lesmateriaal en masterclasses

Video's rond seksualiteit, mediawijsheid en burgerschap

HUMAN Educatie ontwikkelt gratis toegankelijk lesmateriaal dat docenten zelf kunnen gebruiken in de klas. Dit materiaal bestaat uit een docentenhandleiding, een werkblad en video’s. Thema’s zijn burgerschap, mediawijsheid en seksualiteit. In 2022 zijn er nieuwe lesmaterialen ontwikkeld rondom het thema Pesten, voor de Week tegen Pesten, en het thema Like & Cancel, voor de Week van de Mediawijsheid. Dit aan de hand van beelden uit o.a. de HUMAN 2Doc Kort Beeldmacht en het HUMAN-programma Mediastorm.

Masterclass Medialogica
Naast de ontwikkeling van dit lesmateriaal verzorgt HUMAN ook de Masterclass Medialogica. In deze interactieve lessen maken mediamakers jongeren bewust van de wisselwerking tussen publieke opinie, politiek, instanties en media en hoe media onze kijk op de werkelijkheid soms dramatisch beïnvloeden. In 2022 volgen in totaal 1.962 scholieren en studenten en 85 docenten een Masterclass Medialogica. Aan een masterclass op het Beholders festival in Brabant doen in totaal 120 vmbo-leerlingen mee. Samen met het filmfestival Movies that Matter is een speciale masterclass ontwikkeld rondom privacy en ‘trial by media’, die door 120 middelbare scholieren en mbo-studenten wordt gevolgd.

Masterclasses hebben effect
Leerlingen die de masterclass hebben gevolgd, scoren beter op een vragenlijst over kritische mediawijsheid dan leerlingen die de masterclass niet volgden. Ook geven leerlingen zelf aan dat de stellingen en discussies hen aan het denken zetten en dat zij naar aanleiding van de masterclass begrijpen hoe media, politiek, bedrijven en het publiek een rol spelen bij nieuwsgebeurtenissen, dat ze kritischer naar nieuwsbronnen gaan kijken en dat ze zijn gaan nadenken over de macht van de publieke opinie.

 

Voorbeelden van cases

Thema's

Bron van kennis en educatie