NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO

Cultuur Prijzen van en voor NPO

De publieke omroep is het grootste cultuurpodium van Nederland. Onze programma’s verrijken het leven van alle Nederlanders. We zijn een springplank voor nieuw talent en een belangrijke levensader voor de culturele en creatieve sector in Nederland.

Meerdere omroepen 2Doc, Het Uur van de Wolf

Amerikaanse Awards voor NPO-programma’s

Twee Nederlandse documentaires winnen eind november 2019 een Emmy Award, de prestigieuze Amerikaanse tv-prijs. Het gaat om Bellingcat, Truth in a Post-Truth World (VPRO), uitgezonden in 2Doc, en Dance or Die, uitgezonden in Het Uur van de Wolf (NTR). Het is de tweede achtereenvolgende Emmy voor Het Uur van de Wolf.

Twee KRO-NCRV-documentaires winnen begin 2020 een prijs op het Amerikaanse documentaire-festival Impact Docs Awards. Dit festival prijst filmmakers uit de hele wereld, die met hun impactvolle documentaires een verschil weten te maken. Inés ten Berge krijgt een Award of Merit voor haar persoonlijke documentaire over de impact van ongewilde kinderloosheid in een wereld waarin alles mogelijk is. Alje Kamphuis en Stephanie Sint Nicolaas winnen de Award of Recognition voor het ontroerende portret van het dorpje Oud Ade, dat de dood van twee dorpsbewoners van de MH17-ramp probeert te verwerken. De jury vindt dat beide documentaires belangrijke actuele maatschappelijke thema’s behandelen en er op een boeiende en hartverwarmende manier een licht op werpen.

Voorbeelden van cases

Thema's

Cultuur