NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
BNNVARA Op weg naar het Lagerhuis

Carrièresprong voor jonge debaters

Op weg naar Het Lagerhuis is de grootste debat- en speechwedstrijd van Nederland. BNNVARA geeft met dit programma jonge debaters al jaren een podium. Dat is voor veel kandidaten een springplank geweest naar een bijzondere carrière. Habtamu de Hoop stond in 2016 in de speechfinale van het programma en zit nu namens de PvdA in de Tweede Kamer. Voormalig deelnemer Ama Boahene is nu voorzitter van de studentenvakbond en Hajar Yagkoubi is jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties.

Ieder jaar doen zo’n 2.000 scholieren aan de voorrondes mee. Veel jongeren ontdekken daarbij hun eigen talenten. Een van de deelnemers schreef: “De wedstrijd is een echte bijdrage aan je ontwikkeling. Je maakt al een beetje kennis met de echte wereld, waar debatteren een ontzettend grote rol speelt.”

Behalve scholieren zijn ook veel regionale politici bij Op weg naar het Lagerhuis betrokken, bijvoorbeeld als jurylid; in 2021 ruim 30 Statenleden in totaal. In veruit de meeste provincies trapt de Commissaris van de Koning de wedstrijd af.

Voorbeelden van cases

Thema's

Levensader en kweekvijver voor creatieve sector