NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
KRO-NCRV Groot Dictee der Nederlandse taal

Het belang van een jaarlijks spellingsritueel

Het Groot Dictee der Nederlandse taal wordt in 2021 gewonnen door de 20-jarige Suzanne Voets uit Utrecht met slechts 3 fout. Dit wordt bekend tijdens de uitzending van het NPO Radio 1-programma De taalstaat (KRO-NCRV), live vanuit de bibliotheek van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Suzanne Voets studeert aan deze universiteit Nederlandse Taal en Cultuur. In de uitzending bindt een ‘taalstaattopteam’ van twintig luisteraars de strijd aan met een team van twintig prominenten. Gemiddeld worden er 19 fouten per persoon gemaakt.

Woorddeuken en ontspoorzinnen
Presentator Frits Spits wil met het jaarlijkse dictee de liefde voor de Nederlandse taal vieren én mensen nog eens wijzen hoe belangrijk spelling is: “De spellingregels zijn de verkeersregels van de geschreven taal. Als we er ons niet aan houden, kan dat leiden tot woorddeuken en ontspoorzinnen.”

Het dictee wordt in 2021 voor de vierde keer uitgezonden. Luisteraars kunnen meeschrijven vanuit huis of in een van de deelnemende bibliotheken in ons land. Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, leest het dictee voor, dat is geschreven door schrijver en taalkundige Wim Daniëls. Het Groot Dictee der Nederlandse taal wordt georganiseerd door NPO Radio 1 in samenwerking met De taalstaat van KRO-NCRV, het Genootschap Onze Taal en productiebedrijf Men at Work.

Voorbeelden van cases

Thema's

Levensader en kweekvijver voor creatieve sector