NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
BNNVARA / NTR / NOS De Tegel

Kwaliteitsjournalistiek jaarlijks bekroond

De Tegel geldt als de meest prestigieuze journalistieke prijs in Nederland en wordt sinds 2006 uitgereikt in meerdere categorieën. De publieke omroep valt veelvuldig in de prijzen. Programma’s van de publieke omroep die steevast terugkeren op de lijst van nominaties zijn onder andere Nieuwsuur (NOS/NTR), Pointer (KRO-NCRV), Zembla (BNNVARA) en Argos (VPRO/HUMAN). Sommige zelfs in meerdere categorieën. Maar ook een ‘explainer’ van NOS op 3 behoort inmiddels tot de genomineerden.

2020
Cameraman Ruben Kocx wint in 2020 de Stan Storimansprijs, de Tegel voor beste camerawerk. Hij krijgt de prijs voor een Nieuwsuur-reportage over de dilemma's waar kankerpatiënten voor staan: hoeveel kwaliteit van leven willen zij inleveren voor een mogelijk langer leven?

Paspoorthandel vanuit Malta
Nieuwsuur-verslaggever Siebe Sietsma en redacteur Luuk Mulder winnen in 2020 een Tegel in de categorie Buitenland voor hun berichtgeving over de paspoorthandel vanuit Malta. De makers zijn met name blij met de prijs, omdat het de erkenning betekent voor het werk van de Maltese journalist Daphne Caruana. Zij bracht de corruptie op Malta aan het licht, maar werd tijdens haar onderzoek vermoord. Voor hetzelfde onderzoek winnen Sietsma en Mulder ook een Loep, de jaarlijkse prijs voor onderzoeksjournalistiek.

2021
In 2021 wint de publieke omroep de volgende Tegels:

  • Buitenland: Sinan Can, Danielle van Lieshout, Lisette van Vliet, Wali Hashimi met: “Bloedmineralen, de talkroute” (2Doc – BNNVARA)
  • Online: Jerry Vermanen, Thomas de Beus, Tanne van Bree, Marije Rooze, Wouter Hoek, Wouter Kroese, René Sommer met: “De straat die niet meer bestaat” (Pointer – KRO-NCRV)
  • Onderzoek: Milena Holdert & Renee van Hest met: “Hoe de richtlijnen in de ouderenzorg veranderden” (Nieuwsuur – NOS/NTR)
  • Audio: Maartje Duin i.s.m. Peggy Bouva met: “De plantage van onze voorouders” (Podcastserie NPO Radio 1 - VPRO)
  • Storimans: Pierre Rezus voor zijn camerawerk in: “In Europa, zwijgen als het graf”

Voorbeelden van cases

Thema's

Levensader en kweekvijver voor creatieve sector