NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
KRO-NCRV Ochtend van 4 / BinnensteBuiten

'Ode aan de bevrijder' favoriete buitenkunstwerk

Het favoriete buitenkunstwerk van Nederland staat in De Bilt. Het beeld De Parachutist van Jits Bakker wint in 2022 de verkiezing, die voor de tweede keer wordt georganiseerd door KRO-NCRV’s ontbijtprogramma De ochtend van 4 op NPO Radio 4. In totaal 74.000 luisteraars, verspreid over de vijf genomineerde regio’s, brachten hun stem uit.

Ode aan bevrijder
De sculptuur verbeeldt de Airborne-parachutist. Het staat in Beeldenpark Jits Bakker op landgoed Beerschoten in De Bilt. Het is een ode aan de bevrijder en aan allen die hun leven gaven voor onze vrijheid. Jits Bakker verwerkte via zijn werk de traumatische gebeurtenissen rondom de Tweede Wereldoorlog. De Biltse kunstenaar maakte de Slag om Arnhem van dichtbij mee. 

Samenwerking BinnensteBuiten
Voor deze tweede editie van de buitenkunstverkiezing werkt De ochtend van 4 samen met KRO-NCRV’s duurzame lifestyleprogramma BinnensteBuiten. Kunsthistoricus Geert Pruiksma vertelt daarin de verhalen achter de kunstwerken in de openbare ruimte. Het winnende kunstwerk De Parachutist is dinsdag 30 augustus te zien in de eerste week van het nieuwe seizoen van BinnensteBuiten op NPO 2.

De buitenkunstverkiezing ontstond in coronatijd, toen musea maandenlang dicht waren. De ochtend van 4 riep toen luisteraars op om te vertellen over hun mooiste buitenkunstwerken.

Voorbeelden van cases

Thema's

Levensader en kweekvijver voor creatieve sector