NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
AVROTROS / VPRO / HUMAN Diverse programma’s

Omroepen betrokken bij vele filmprijzen

Publieke omroepen zijn veelvuldig als coproducent betrokken bij prijswinnende producties op het gebied van fictie en documentaire. Een greep uit de prijzen in 2022:

KRO-NCRV
- Best Short Film voor Free as a Bird op het Smile International Film Festival for Children and Youth
- Gouden Kalf voor Rampvlucht - Beste Dramaserie
- Beste Film/Regie/Scenario/Acteur/Actrice/Cinematografie/Editing/Sound design/Beste mannelijke bijrol/Beste vrouwelijke bijrol voor Zee van Tijd op het Milan International Film Festival
- Nationale Publieksprijs Onderbouw voor Het Herriehofje op Cinekid
- IDFA Award voor Reis door onze wereld - Best Dutch Film

HUMAN
- De documentaire Shabu wint een Gouden Kalf in de categorie Beste Lange Documentaire. Ook wint de film op het Noorse filmfestival Kristiansand International Children’s Film Festival (KICFF) de prijs voor beste documentaire. Daarnaast ontvangt de film een special mention van de Generation Kplus International Jury op Berlinale Berlin International Film Festival 2022 en wordt de documentaire genomineerd voor zowel de Beste Nederlandse Kinderfilm Award als de Jeugdjury Award op Cinekid Festival 2022.
- De documentaire Schone Bergen (Clean Mountains) wint op het Cannes Short Film Festival de Festival Director’s Award voor beste korte documentaire. Ook wint deze film de Award of Excellence in de categorie korte documentaire van de Best Shorts Competition Award.
- De film Along the Way, openingsfilm van IFFR 2022, wint de award voor Best Fiction Feature Film op het Humans Fest in Valencia.
- De regisseurs van de documentaireserie Klassen ontvangen in 2022 de Dutch Directors Guild Award in de categorie documentaire.
- De regisseur van Waarom bleef je niet voor mij? van Milou Gevers wint in 2022 de Dutch Directors Guild Award in de categorie korte documentaire. Ook ontvangt deze film in 2022 onder de naam Why didn’t you stay for me? de Prix Jeunesse International award voor non-fictie (categorie 11-15 jaar) en de Heart Prize.

VPRO
- Animatiefilm Knor wint een Gouden Kalf voor de beste film, en wordt op Cinekid uitgeroepen tot beste Nederlandse kinderfilm.
- Andere Cinekidprijzen gaan naar Zenith 2 voor beste fictieserie, Hoofdzaken voor beste non-fictie serie en telefilm Matties wint de Jeugdjury Award. Verder mag Captain Nova op het NFF de prijs voor het beste sound design in ontvangst nemen.

AVROTROS
De Close Up-documentaire Apolonia Apolonia wint de IDFA Award Beste Film (internationale competitie).

Voorbeelden van cases

Thema's

Levensader en kweekvijver voor creatieve sector