NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
Meerdere omroepen Diverse programma’s en platforms

Prijzen voor hoog niveau journalistiek

De Tegel

Nieuws- en achtergrondjournalistiek staat bij de publieke omroep op een hoog niveau. Dit blijkt uit de vele prijzen waarmee journalistieke makers en programma’s jaarlijks worden onderscheiden. De Tegel geldt daarbij als de belangrijkste journalistieke vakprijs in Nederland. In 2022 worden de volgende Tegels gewonnen:

Winnaar Achtergrond:
De Sobibor Tapes – De vergeten interviews van Jules Schelvis - 2Doc (EO)

Winnaar Audio – Podcast:
Annegriet Wietsma & Joram Willink: De Deventer mediazaak – Argos (HUMAN/VPRO)

Winnaar Buitenland:
Het Schaduwleger van Europa – Pointer (KRO-NCRV)

Winnaar Interview:
Sinan Can: Retour Kalifaat – De erfenis van een slagveld (BNNVARA)

Winnaar Online:
De stemmen bij de MH17 – Nieuwsuur/NOS op 3 (NOS/NTR)

MH17-tapes wint prijs Meesterverteller 2021

Stichting Verhalende Journalistiek roept de interactive over de MH-17 Tapes van NOS op 3 uit tot één van de tien Meestervertellers van 2021. De Stichting Verhalende Journalistiek reikt deze prijs uit aan de beste journalistieke verhalen op het gebied van Lezen, Kijken, Luisteren en Beleven.

Kees Jongkind Sportjournalist van het jaar

NOS Sport-verslaggever Kees Jongkind wordt gekozen tot Sportjournalist van het jaar. De prijs, jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse Sport Pers (NSP), wordt hem onder andere toegekend voor de documentaire Code Geel die hij in 2020 maakte over de wielerploeg Jumbo Visma tijdens de Tour de France.

Winq Diversity Award 2021 voor Pisnicht (VPRO)

Voor zijn documentaire Pisnicht – The Movie wint Nicolaas Veul de Winq Media Award, onderdeel van de Diversity Awards van queer lifestyle magazine Winq. De jury noemt Veul het lichtend voorbeeld van een nieuwe generatie mediamakers. “Pisnicht – The Movie is een indrukwekkende, kwetsbare documentaire, die pijnlijk blootlegt hoe hardnekkig homofobie soms kan zijn”, aldus het juryrapport.

Voorbeelden van cases

Thema's

Levensader en kweekvijver voor creatieve sector