NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
Meerdere omroepen Nipkowschijf en Televizier Ring

Televisieprijzen van publiek en vakgenoten

Programma’s, presentatoren en makers van de publieke omroep winnen jaarlijks vele nationale en internationale vak- en publieksprijzen. Hier een bloemlezing van prijzen die in 2021 worden gewonnen:

  • Ere Zilveren Nipkowschijf voor Het Sinterklaasjournaal (NTR)

Speciale onderscheiding van de vakjury van Nederlandse mediajournalisten. Omdat het programma een centrale vaste waarde is geworden in de viering van het Sinterklaasfeest. Ook spreekt de jury hiermee zijn waardering uit voor de spitsvondige wijze waarop de makers in de loop der jaren zijn omgegaan met de zwartepietdiscussie.

  • Nieuwsuur (NOS/NTR) wint Zilveren Nipkowschijf

De jury: “Nieuwsuur weet mythes en misverstanden vaak als eerste uit de wereld te helpen door snelle en scherpe vragen te stellen bij de dagelijkse actualiteit. “ Ook is er veel lof voor de serie vraaggesprekken met lijsttrekkers in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.

  • Eervolle Nikow-vermelding voor De Wasstraat (HUMAN)
  • Cinekid Award voor Dikke data show (VPRO)

Emiel Strzeszewski wint met de Dikke data show de Cinekid Award in de categorie non-fictie.

  • Kinderen van Ruinerwold (BNNVARA) wint Gouden Televizier-Ring

Half Nederland zit in het voorjaar van 2021 aan de buis gekluisterd voor de indrukwekkende documentaireserie van Jessica Villerius. Vier van de kinderen van Ruinerwold doen daarin voor het eerst hun ontluisterende verhaal. De BNNVARA-documentaire wint met 54 procent van de stemmen de Gouden Televizier-Ring van 2021. Ook wint de serie de Guidinc Award voor beste documentaire.

 

Voorbeelden van cases

Thema's

Levensader en kweekvijver voor creatieve sector