NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
BNNVARA ZEMBLA

72 Kamervragen na uitzending ‘Ziek van Schiphol’

Platformmedewerkers op de luchthaven Schiphol staan dagelijks bloot aan giftige dampen en onzichtbaar, ultrafijn stof dat de vliegtuigmotoren uitstoten. ZEMBLA besteedt hier op 9 december 2021 aandacht aan in de aflevering ‘Ziek van Schiphol’. De uitzending maakt heel wat los.

ZEMBLA doet onderzoek naar wat de luchtverontreiniging op Schiphol betekent voor de mensen die daar werken en of ze daartegen beschermd worden. Zo’n 20.000 platformmedewerkers moeten dag in dag uit hun werk doen tussen de gevaarlijke stoffen. Dat ze daarmee gezondheidsrisico’s lopen, blijkt al vijftien jaar bekend te zijn bij de arbodiensten van Schiphol en de KLM. Sommige medewerkers staan wel twintig keer per dag in een zogeheten jetblast, wanneer een vliegtuig met draaiende motoren staat te wachten. Ze zien dat collega’s ziek worden en nog voor hun pensioengerechtigde leeftijd aan kanker overlijden.

Na de ZEMBLA-uitzending worden 72 Kamervragen ingediend. De Tweede Kamer wil dat er eindelijk werk wordt gemaakt van onderzoek naar de gezondheid van het grondpersoneel. Vakbond FNV stelt de Schiphol Group en de afhandelingsbedrijven aansprakelijk voor de gezondheidsschade voor de platformmedewerkers. 

Voorbeelden van cases

Thema's

Platform en aanjager van maatschappelijk debat