NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
HUMAN De Publieke Tribune

Betrokken burgers krijgen een stem

Hebben mensen op de publieke tribune van bijvoorbeeld de Tweede Kamer geen spreekrecht, in De Publieke Tribune van HUMAN krijgen burgers juist wel het woord. Het programma komt op plekken waar actuele maatschappelijke spanningen spelen. Presentator Coen Verbraak spreekt met betrokken burgers over hun persoonlijke ervaringen. Daarmee worden bestuurders vervolgens bevraagd op hun beleid en welke aanpassingen daarin mogelijk zijn. 

In 2022 strijkt het programma neer in onder andere de voormalige koepelgevangenis in Arnhem. Jongeren, ouders en hulpverleners gaan in gesprek met de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch over jongeren en criminaliteit en wat een tweede kans inhoudt. Op een basisschool in de Haagse wijk Moerwijk gaat het gesprek over kinderen die opgroeien in armoede. Aan tafel zitten ervaringsdeskundigen en de minister voor Armoedebeleid, Carola Schouten.

Nieuwe kijk op werkdruk GGZ
Een van de laatste uitzendingen van De Publieke Tribune van 2022 gaat over toenemende werkdruk in de geestelijke gezondheidszorg. Vanuit het Enik Recovery College in Utrecht spreekt Coen Verbraak met onder andere psychiater Jim van Os en minister Conny Helder over een nieuwe kijk op mentale gezondheid. Zowel op locatie als online brengt de uitzending belangrijke gesprekken op gang. De oproep van Jim van Os tot meer liefde en menselijkheid in de ggz, spreekt veel volgers van het programma aan, zo blijkt uit de vele reacties via Twitter, Facebook en LinkedIn. Het geeft een verrassende draai aan de problematiek, vindt men. Het feit dat Jim van Os niet alleen als expert maar ook als vader en ervaringsdeskundige sprak, gaf zijn boodschap extra lading.

Voorbeelden van cases

Thema's

Platform en aanjager van maatschappelijk debat