NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
KRO-NCRV Pointer

Factcheck-marathon rond verkiezingen

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in november 2023 bundelen het AD, het initiatief Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden en onderzoeksprogramma Pointer (KRO-NCRV) opnieuw hun krachten tijdens een negendaagse factcheck-marathon. Ze controleren beweringen van politieke partijen en politici over thema’s die belangrijk zijn voor de kiezer en toetsen deze op waarheid. Ook tijdens de Provinciale verkiezingen hielden ze een dergelijke marathon, die succesvol was.

Negen dagen lang controleren de journalisten en studenten de beweringen van politici en beoordelen deze op hun juistheid. Ze spitten verkiezingsplannen door en factchecken een live debat. De resultaten worden op verschillende manieren gedeeld, behalve online ook in korte dagelijkse tv-uitzendingen. In een langere Pointer Special worden drie factchecks uitvoeriger besproken.

Prebunks
Naast het debunken van misinformatie in factchecks gaat Pointer dit jaar voor het eerst ‘prebunken’. Wat voor misinformatie ga je tijdens deze verkiezingscampagne tegenkomen? In korte online video’s ontkracht Pointer Checkt presentator Jos de Groot misinformatie die de afgelopen jaren vaker is geventileerd via uitspraken van politici en instanties.

Alle factchecks zijn te vinden op pointer.nl/verkiezingen, ook wanneer een opmerkelijke claim wél waar blijkt te zijn. De factchecks zijn te filteren op thema en partij.

Voorbeelden van cases

Thema's

Platform en aanjager van maatschappelijk debat