NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
KRO-NCRV Pointer

Factcheckmarathon helpt kiezers in het stemhokje

Hoe weet je of uitspraken en claims van politici over thema’s die belangrijk voor de kiezer zijn waar zijn? Die vraag staat centraal tijdens een negendaagse factcheckmarathon, die een journalistiek collectief organiseert in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart 2023. Dit collectief bestaat uit journalisten van het AD en de aangesloten regionale kranten, KRO-NCRV’s Pointer en Nieuwscheckers (Universiteit Leiden).

Tijdens de verkiezingscampagne in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zullen politieke partijen kiezers proberen te overtuigen op hen te stemmen. In de factcheckmarathon zullen opzienbarende claims die voorbij komen worden gecontroleerd op feitelijkheid. Ook spitten de partners verkiezingsplannen door op zoek naar des- en misinformatie en factchecken ze live een verkiezingsdebat. Daarbij richten ze zich op de belangrijkste thema’s van de verkiezingscampagne: wonen, energie, het asielvraagstuk, vervoer en de stikstofproblematiek. Op de sites van de mediapartners delen de factcheckers hun resultaten, uiteraard óók wanneer een opmerkelijke claim wél waar blijkt te zijn. Op verkiezingsdag 15 maart wordt de marathon afgesloten met een factcheckdebat in Beeld & Geluid in Hilversum.

René Sommer, hoofdredacteur KRO-NCRV: “Voor de kiezer is niet altijd goed te bepalen wanneer iets waar of niet waar is en daarmee kan indirect het stemgedrag beïnvloed worden. Daarom vinden we het belangrijk om een factcheck-marathon te organiseren. Zodat kiezers weten wat er waar en onwaar is over thema’s die hen aan het hart gaan.”

Voorbeelden van cases

Thema's

Platform en aanjager van maatschappelijk debat