In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 organiseren Pointer (KRO-NCRV), ANP en Nieuwscheckers een factcheckmarathon. 2,5 Week controleren journalisten uitspraken van lokale politici op sociale media en in debatten van kandidaatraadsleden. Dit leidt tot in totaal 22 gepubliceerde factcheck-correcties.
Tijdens de factcheckmarathon worden zes thema’s behandeld: de wooncrisis, duurzaamheid, vluchtelingenopvang, mobiliteit en de ontwikkelingen rondom Tata Steel. Met name duurzaamheid en de wooncrisis komen veelvuldig aan bod. Hierover worden dan ook de meeste factchecks gepubliceerd. Zo stelt het CDA in Almelo dat zij de groenste gemeente van de regio Twente zijn. Uit onderzoek blijkt echter dat Almelo die titel in 2014 nog kon claimen, maar dat de gemeente inmiddels flink op de ranglijst is gezakt. Sterker nog, de gemeente Almelo staat in die regio op de laatste plaats.
Misinformatie
De marathon wordt op 16 maart in Den Haag afgesloten met een publieksprogramma over misinformatie rond de verkiezingen. Renske Leijten (SP), Robert Barker (Partij voor de Dieren) en Serpil Ates (GroenLinks) praten over hun ervaringen met misinformatie. Aster Dieleman (ANP), Gerline van der Giessen (ANP) en Thomas Mulder (Pointer) delen de belangrijkste uitkomsten van de factcheckmarathon.
Veel aandacht
Er is veel media-aandacht voor de factcheckmarathon. Zo schuift Thomas de Beus (Pointer) op de afsluitende dag aan bij Tijd voor MAX op NPO 1 om de belangrijkste resultaten te presenteren. Bij Spraakmakers op NPO Radio 1 wordt in de marathonweken een update gegeven van de nieuwste factchecks en ook diverse landelijke en lokale media besteden aandacht aan de marathon.