NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
VPRO VPRO Tegenlicht

Meet Ups voor maatschappelijke dialoog

De Meet Ups van VPRO Tegenlicht bieden al jaren de gelegenheid om op een laagdrempelige wijze met elkaar de dialoog te voeren aan de hand van tal van maatschappelijke thema’s die in de uitzendingen aan bod komen. Ondanks alle coronamaatregelen en lockdowns gingen de Meet Ups ook in 2021 door. In totaal ging het om 65 bijeenkomsten door het hele land, digitaal en waar mogelijk op locatie. Zo bleef de Meet Up-community van de VPRO Tegelicht ondanks alle maatregelen levendig en betrokken bij het programma.

Bibliotheken
In mei 2022 maakte VPRO Tegenlicht bekend een samenwerking aan te gaan met de bibliotheekkoepel SPN, om Meet Ups in openbare bibliotheken te houden. Hiervoor is de website meetup-bibliotheek.nl gelanceerd. De website bevat een stappenplan, een draaiboek en handige marketingmiddelen. Al dit materiaal is gemakkelijk van de website te downloaden, waardoor bibliotheken eenvoudig aan de slag kunnen met het organiseren van de VPRO Tegenlicht Meet Ups. Op een landelijke ‘inspiratiedag’ in Amersfoort op 10 mei hebben ruim 150 medewerkers van bibliotheken kennisgemaakt met de website.

Archief 20 jaar Tegenlicht
Volgens eindredacteur Geert Rozinga van Tegenlicht kunnen de bibliotheken ook gebruik maken van het onlangs beschikbaar gekomen archief van 20 jaar Tegenlicht, dat een schat aan afleveringen en inhoud biedt en werkt via AI. "Wij willen als programmamakers niet alleen zenden, maar ook ruimte bieden voor discussie en debat in het land. We willen inspireren en aanwezig zijn in de haarvaten van de samenleving. De bibliotheken zijn daarvoor bij uitstek geschikt", aldus Rozinga.

Voorbeelden van cases

Thema's

Platform en aanjager van maatschappelijk debat