NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
KRO-NCRV De blauwe familie

Minister geraakt door documentaire over racisme bij politie

Documentaire De blauwe familie (KRO-NCRV), uitgezonden in mei 2022, krijgt veel aandacht in de media (o.a. NOS Journaal, Nieuwsuur en Op1) en doet ook politiek stof opwaaien. De documentaire gaat over uitsluiting, racisme en andere vormen van discriminatie bij de Nederlandse politie. Minister Dilan Yesilgöz van Veiligheid en Justitie zegt zeer geraakt te zijn door de onthullingen van klokkenluiders over de angst- en pestcultuur bij de politie. De verhalen van gedupeerde politiemensen kunnen volgens haar dienen als "bouwstenen om verbeteringen in te zetten". Op initiatief van DENK en door een ruime meerderheid ondersteund, gaat de Tweede Kamer in debat over de kwestie.

Ontslag
De uitspraak van de minister vindt snel weerklank. De politie neemt naar aanleiding van de documentaire maatregelen om racisme binnen het korps de kop in te drukken. Zo kunnen agenten die zich racistisch uiten tegen collega's voortaan rekenen op ontslag. In een verklaring van tachtig hooggeplaatste politiefunctionarissen die begin juni na een topoverleg wordt opgesteld, staat: "Wij willen de 'politie voor iedereen' zijn. En ja, dat gaan we beter doen. Maar wie de grens over gaat, zal dat altijd voelen, daar hoort altijd een sanctie op te volgen. Altijd. En daar waar nodig volgt ontslag."

De blauwe familie laat zien dat de politietop inclusiviteit met de mond belijdt, maar dat de praktijk heel anders is. Korpschef Henk van Essen heeft veel waardering en respect voor de (oud-)politiemensen die in de documentaire vertellen over hun ervaringen met discriminatie en uitsluiting binnen de politie. “De persoonlijke verhalen maken pijnlijk duidelijk hoe groot de impact daarvan is en hoe lang het doorwerkt”, reageert hij. “Elke collega die dit meemaakt, is er één te veel.”
De korpschef hoopt dan ook dat iedereen de documentaire gaat bekijken. “In veel organisaties – ook binnen ons korps – is het gesprek gaande over veiligheid op de werkvloer. Door het onderwerp zichtbaar te maken, wordt het bespreekbaar. Deze documentaire helpt daarbij.”

Voorbeelden van cases

Thema's

Platform en aanjager van maatschappelijk debat