NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
VPRO / HUMAN Argos

Nieuw platform onderzoeksjournalistiek werpt vruchten af

De oprichting van het nieuwe platform Argosonderzoekt.nl in 2021 werpt zijn vruchten af. Impact en bereik nemen toe. Na september stelt de Tweede Kamer in ruim een half jaar tijd meer dan 20 keer vragen naar aanleiding van publicaties op het platform. De Kamer neemt ook twee moties aan naar aanleiding van berichtgeving over georganiseerd seksueel misbruik, waarvoor Argos tevens een Tegel-nominatie in de wacht sleept. De Laatste Reis van Quyen en Hieu wordt genomineerd voor een Prix Europa.

Internationaal oogst Argos lof voor de onderzoeken Money to Burn en Lost in Europe (i.s.m. RBB, NRC en de Standaard ). Money to Burn, een ‘crossborder’ onderzoek naar de handel in biomassa, is runner-up bij de European Press Prize. Na publicaties van Argos zeggen natuurorganisaties het Energieakkoord op en verscherpt de EU de controle op de invoer van Baltische houtsnippers.

Het Lost in Europe-onderzoek naar de handel in jonge Vietnamezen leidt tot Kamervragen in België en Nederland. In Duitsland worden kort na de documentaire verschillende invallen gedaan bij vermeende mensenhandelaren. Het onderzoek wint bovendien een IJ4EU Impact Award voor Best Investigation. Andere onderwerpen die Argos op de politiek-maatschappelijke agenda zet, zijn het handelen van de staat in de zaak Julio Poch en de bedreiging van wetenschappers.

Voorbeelden van cases

Thema's

Platform en aanjager van maatschappelijk debat