NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
KRO-NCRV Pointer Checkt

Valse gezondheidsbeloftes blootgelegd

Er zijn steeds meer producten die beloven de beste versie van jezelf naar boven te halen. Maar wat is er allemaal waar van al die mooie beloftes? Journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) neemt in Pointer Checkt gezondheidsclaims onder de loep, die veel losmaken op social media.

Iedere week laat factchecker Marieke Kuypers in een YouTube-video zien welke berichten niet kloppen en wat erachter zit. Bijvoorbeeld over natuurlijke deodorant, detoxkuurtjes en persoonlijke voedingssupplementen. Klopt het dat je borstkanker krijgt van aluminium in deodorant en is het daarom beter natuurlijke deo te gebruiken? Kun je je lichaan ontgiften met een meerdaagse detox-sapkuur? En is het een goed idee om een persoonlijke cocktail van vitaminesupplementen te laten samenstellen?

De video's worden veel bekeken en gedeeld door jongeren. Hoewel ze zijn opgegroeid met sociale media, is het herkennen van onjuiste informatie vaak nog lastig. Zeker wanneer influencers of BN'ers berichten delen die niet kloppen. De serie factcheckvideo's is te zien op het YouTube-kanaal van NPO 3 en op NPO3.nl.

Voorbeelden van cases

Thema's

Platform en aanjager van maatschappelijk debat