NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
KRO-NCRV BinnensteBuiten

Crossmediaal platform zet aan tot duurzaamheid

Het dagelijkse programma BinnensteBuiten (KRO-NCRV) is uitgegroeid tot een ankerpunt in de vooravond op NPO 2. Het inspireert een grote groep kijkers (gemiddeld 650.000 per dag) duurzaam te leven, te genieten en de natuur te ontdekken. Naast een tv-programma is het format ook uitgerold in een online platform - met podcasts en diverse social media-kanalen (Facebook, Instagram en Pinterest) – en in een jaarlijks BinnensteBuiten Festival. Omdat mensen met een visuele beperking minder makkelijk de natuur ingaan, maakt BinnensteBuiten samen met het Bartiméus Fonds meerdere nieuwe afleveringen van de 3D-podcastserie Het geluid van de natuur. Met oortjes of koptelefoon ervaart de luisteraar het 3D-geluid alsof hij zelf rondwandelt op bijvoorbeeld het boerenerf of in de Texelse duinen. Je hoort de kakelende kippen, kwetterende vogels en loeiende koeien om je heen. Bartiméus gebruikt de podcasts op school en ontwikkelt hiervoor een speciaal lesprogramma rondom natuurgeluiden.

BinnensteBuiten Thuis
Het BinnensteBuiten Festival kan in 2020 vanwege corona niet fysiek plaatsvinden. Daarom wordt een online editie opgezet: BinnensteBuiten Thuis. Kijkers kunnen onder andere virtueel wandelen door de bossen van Baarn met boswachter Marieke Schatteleijn of leren hakken en snijden onder leiding van chefkoks Sharon de Miranda en Ramon Brugman. Deelnemers kunnen live vragen stellen. Zo’n 6300 mensen doen vanuit huis aan BinnensteBuiten Thuis mee.

Website
De vernieuwde website van BinnensteBuiten trekt in 2020 in totaal 2,2 miljoen bezoekers, met 11,5 miljoen page views. Online zijn 96 artikelen gepubliceerd, waarvan 40 artikelen over duurzaamheid (zoals natuur, biodiversiteit, duurzaam wonen, verantwoord eten). Daarnaast worden diverse collages van video’s en artikelen aangeboden over thema als koken & eten, buitenleven en wonen. In 153 reportages wordt aandacht besteed aan duurzaamheid, in 23 reportages aan samenleven/zorg voor elkaar en 28 reportages aan de waarde van ons erfgoed (natuur en architectuur).

Voorbeelden van cases

Thema's

Stimulator van innovatie