NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
VPRO Maandverbond

De cyclus volgen op 28 Telegram-kanalen

De helft van de mensen heeft een baarmoeder, toch weten de meesten weinig over de bijbehorende hormooncyclus. Maandverbond verkent live, via Telegram, de wondere wereld van de cyclus en schuwt daarbij geen taboe. Dzifa Kusenuh is de host en laat zich in haar ontdekkingstocht bijstaan door reporters Lize Korpershoek, Thorn Roos de Vries en Fatima Warsame.

Maandverbond speelt zich gedurende 28 dagen (de duur van een gemiddelde cyclus) live af op 28 Telegram-kanalen. Deelnemers kunnen instappen in het kanaal dat overeenkomt met de dag in hun eigen cyclus. In de besloten omgeving van hun smartphone ontvangen deelnemers dagelijks video’s, audioberichten of infographics die passen bij het moment waarop ze zich in hun cyclus bevinden. Hierover gaan zij met elkaar in gesprek wisselen ze ervaringen uit. Waarom praten we niet openlijker over menstrueren? Wat is de relatie tussen seks en hormonen? Wanneer kun je het beste shinen in je cyclus? En hoe voelt menstrueren als je wél een baarmoeder hebt maar geen vrouw bent?

Hormoonsafari
Het doel van deze hormoonsafari: de cyclus normaliseren, het gesprek openen en meer leren over de werking van hormonen op het lichaam. Of je nu aan de pil bent, een andere vorm van anticonceptie gebruikt, een natuurlijke cyclus hebt of helemaal geen cyclus.

Maandverbond is vanaf het begin ingezet als een crossmediaal project waarbij verhalen verteld kunnen worden in de vorm die het beste past: video-reportage, verticale video-calls, audio, tappable stories, memes, polls etc. De publicatie van alle short form content gebeurt parallel op Telegram en NPO3.nl. Tientallen discussies en uitwisselingen hebben plaatsgevonden tussen de 3340 deelnemers binnen de 28 Telegram-kanalen van Maandverbond.  Maandverbond wint in 2021 ook de Prix Europa Award voor beste digitale mediaproject.

Voorbeelden van cases

Thema's

Stimulator van innovatie