NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
KRO-NCRV Rampvlucht

Meespeuren naar geheimen van Bijlmervliegramp

In de digitale 3D-reconstructie Rampvlucht (KRO-NCRV) speur je mee naar de verzwegen geheimen rondom de Bijlmervliegramp. Je duikt in de gebeurtenissen voor en na de ramp en gaat tussen de wrakstukken in Hangar 8 op onderzoek uit. Wat denk jij dat er gebeurd is?

Dinsdag 4 oktober 2022 was het precies dertig jaar geleden dat het Israëlische El-Al vliegtuig zich in twee Bijlmerflats boorde. Een ramp met grote impact en een jarenlange nasleep van verdriet en frustratie van ongehoorde bewoners. Hoe breng je een archief vol met audio-, video- en archiefmateriaal op een innovatieve manier samen? En hoe werp je, op een vernieuwende, interactieve en waardige manier, een nieuwe blik op deze Rampvlucht? Hiervoor heeft KRO-NCRV naast de dramaserie Rampvlucht, de documentaire en de podcast, een bijzondere online-ervaring ontwikkeld: Rampvlucht, de digitale reconstructie.

3D-omgeving
De digitale reconstructie nodigt gebruikers uit om zelf op onderzoek te gaan. Het verhaal ontvouwt zich in vier scenes waarin de ruimtelijke 3D-omgeving het centrale personage wordt. In plaats van een lineaire reconstructie van gebeurtenissen, behandelt elke scène de ramp vanuit een ander perspectief. Interactief en stapsgewijs duikt de gebruiker een ervaring in vol met archiefmateriaal, dat op een niet eerder vertoonde manier wordt samengebracht.

Voorbeelden van cases

Thema's

Stimulator van innovatie