NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
KRO-NCRV Toen was ik 12

Vodcast voor dove en slechthorende kinderen

Podcasts worden steeds populairder, maar zijn helaas nog niet toegankelijk voor iedereen. Naar aanleiding van het nieuwe KRO-NCRV programma Hands Up, het eerste tv-programma met en voor dove en slechthorende kinderen, komt KRO-NCRV daarom nu met een vodcast (visuele podcast) gericht op deze specifieke doelgroep. Hiervoor worden drie afleveringen van de populaire kinderpodcast Toen was ik 12 van KRO-NCRV toegankelijk gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). De AI vertaalt de bestaande audio-content van Toen was ik 12 naar creatieve beelden. Met de vodcast wil KRO-NCRV meer media toegankelijk maken voor mensen met een beperking en meer kennis opdoen van de mogelijkheden van AI-systemen om automatisch content te genereren.

Onderzoek i.s.m. NPO Innovatie en Cornelistools
De vodcast van Toen was ik 12 komt voort uit onderzoek van KRO-NCRV in samenwerking met NPO Innovatie en Cornelistools naar de open AI-systemen VQGAN+CLIP. Deze systemen genereren automatisch beelden op basis van ingevoerde tekst. De open AI-systemen kunnen ook worden ingezet voor andere doeleinden, waarbij de vertaling van text to image belangrijk is. De techniek staat op dit moment nog in de kinderschoenen en is niet beschikbaar in het Nederlands, waardoor er nog veel handmatig werk nodig is. Als de systemen in de toekomst verbeteren en hier automatisch video’s achter elkaar gegenereerd kunnen worden aan de hand van een script, kunnen meer podcasts toegankelijk worden gemaakt voor mensen met een auditieve beperking.

De eerste vodcast van Toen was ik 12 gaat over de maanlanding, verteld door de ogen van de 12-jarige André Kuipers. In de beelden zijn ook opnamen van de oorspronkelijke maanlanding verwerkt. Deze eerste aflevering van Toen was ik 12 is beschikbaar via de website van NPO Zapp. In november en decembber 2021 verschijnen vodcasts rond respectievelijk de Watersnoodramp en de laatste Elfstedentocht. Bij de ontwikkeling van deze vodcastserie zijn via belangenorganisatie Koninklijke Kentalis dove en slechthorende kinderen nauw betrokken geweest.

Voorbeelden van cases

Thema's

Stimulator van innovatie