NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
VPRO Houtbouwers

Documentaire zet houtbouw op agenda

Na de uitzending Houtbouwers van VPRO’s Tegenlicht in 2019 ontstaat er een levendige community van architecten, stedenplanners, bouwers en enthousiastelingen, die tot op de dag van vandaag houtbouw op de agenda zetten. Het effect van de documentaire is nog altijd merkbaar in de bouw.

Leen Borst, spreker tijdens een meet-up in Pakhuis de Zwijger over Houtbouwers, organiseert in 2020 een digitaal congres over grootschalige woningbouw met hout. Er schakelen 250 deelnemers in. De Koninklijke Nederlandse Bosbouw Vereniging organiseert een interactieve avond, waarbij de uitzending Houtbouwers wordt gekeken en over de thematiek wordt gediscussieerd.

Anne Geelen van architectenbureau Site Practice refereert in een interview aan de uitzending van Houtbouwers. Daarin gaat het onder andere over het moderne houtproduct CLT, bestaande uit kruislings verlijmde houtlagen: “CLT is denk ik vanuit die aflevering toen in opkomst geraakt het afgelopen jaar. Elke architect heeft het erover, je kan er bijna niet meer omheen.” Er is zelfs een actiegroep ontstaan naar aanleiding van een meet-up rond de documentaire. De groep pleit voor het bouwen van een stadhuis van hout in Amersfoort.

Voorbeelden van cases

Thema's

Verbindend en verbonden met Nederland