NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
NOS NOS Nieuws van de Week

Het nieuws in makkelijke taal

De NOS start in november 2021 met het NOS Nieuws van de Week. Een wekelijks digitaal journaal van tien minuten voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Voorlopig gaat het nog om een experiment, bedoeld voor taalcursisten. In elke aflevering komen drie nieuwsonderwerpen aan bod, uitgelegd in makkelijke taal. Ook houden de makers rekening met de toon, het tempo, het gebruik van filmpjes en met de vormgeving. Met deze service wil de NOS ook van waarde zijn voor de 2,5 miljoen mensen in Nederland die moeite hebben met lezen en schrijven en/of rekenen.

De NOS richt zich in eerste instantie op mensen die taallessen volgen. In de klas kunnen zij de journaals bekijken en bespreken. Voor de NOS is dat ook een goede manier om feedback te ontvangen. Na elke aflevering wordt die feedback door de makers uitgebreid besproken. De journaals worden niet uitgezonden op tv: ze zijn alleen online via YouTube (nieuwsvandeweek.nos.nl) te vinden.


Nieuwsbrief 
Elke week verstuurt de NOS een nieuwsbrief met informatie over het NOS Nieuws van de Week en de nieuwste aflevering. Gebruikers kunnen in de nieuwsbrief per onderwerp iets kwijt, maar ze kunnen ook vragen stellen over het hele journaal.

Voorbeelden van cases

Thema's

Verbindend en verbonden met Nederland