NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
KRO-NCRV o.a. Hands Up en BinnensteBuiten

Meer media toegankelijk, ook voor mensen met beperking

Met het tv-programma Hands Up op NPO Zapp (met en over gebarentaal), een speciale uitzending van BinnensteBuiten en een podcast voor dove en slechthorende kinderen maakt KRO-NCRV meer media toegankelijk voor mensen met een beperking. Behalve voor doven en slechthorenden gebeurt dat ook voor blinden en slechtzienden. Bijvoorbeeld met audiodescriptie bij The Passion en jeugdserie Kabam!, en met 3D audio podcasts van BinnensteBuiten, die samen met Stichting Bartiméus zijn ontwikkeld. Daarnaast voorziet KRO-NCRV haar posts op Instagram standaard van beschrijvingen in tekst, zodat de foto’s ook ‘leesbaar’ zijn voor mensen met een visuele beperking.
Directievoorzitter Peter Kuipers licht toe: “Als publieke omroep wil KRO-NCRV op meerdere gebieden werken aan een mooiere en gelijkwaardige toekomst voor alle Nederlanders. Dit betekent ook dat je je media meer toegankelijk moet maken voor mensen met een beperking. Zo leren onze kijkers en luisteraars elkaar beter verstaan en begrijpen."

Reacties Hands Up
Behalve veel positieve publiciteit levert de eerste aflevering van Hands Up ook lovende reacties op social media op. Zoals: "Wat een tof concept en leuk programma voor NGT! Zo leuk om de verschillende strategieën te zien. Ben benieuwd naar de volgende opdrachten.”  En: “Genoten van de eerste aflevering van #handsup. Niet alleen een leuke manier om de Nederlandse Gebarentaal meer bekendheid te geven, maar vooral ook om te tonen dat communicatie een wederszijdse inspanning vraagt en je er alleen samen uitkomt. Kijk uit naar volgende week!”

De koffer van Rick
Naast toegankelijkheid van media maakt KRO-NCRV zich ook sterk voor meer zichtbaarheid van mensen met een beperking in de media. Hiervoor is eerder al De koffer van Rick opgezet, een online database voor programmamakers, geïnitieerd door voormalig minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink. De database bevat CV’s van vele talentvolle Nederlanders, van IT-specialist tot jurist. Experts en deskundigen die toevallig ook een beperking hebben.

Voorbeelden van cases

Thema's

Verbindend en verbonden met Nederland