NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
KRO-NCRV #verschillenvieren

Regenboogzebrapaden bij scholen voor meer acceptatie

Meer acceptatie van afkomst, uiterlijk of seksuele voorkeur op scholen. Dat is het doel van het initiatief #verschillenvieren, waar KRO-NCRV zich aan verbonden heeft.

Elke school moet een veilige plek zijn voor jongeren, maar helaas is dat in de praktijk nog steeds niet het geval. Uit onderzoek van jongerenorganisatie Young Impact blijkt dat ruim één op de drie leerlingen vindt dat zijn of haar school niet genoeg doet om de acceptatie van lhbti+ jongeren te verbeteren. Daarom slaat KRO-NCRV met diverse partijen, waaronder Young Impact, GSA Netwerk en de maatschappelijke diensttijd (MDT), de handen ineen om duizenden jongeren te activeren zich uit te spreken voor meer acceptatie.

Stoepkrijt
Jongeren in heel Nederland maken in september regenboogzebrapaden bij hun school, met de kleuren van de progress-vlag. Niet met verf en kwast, maar met stoepkrijt. Ook krijgen alle jongeren die meedoen aan de actie een voorbeeldbrief, die ze kunnen sturen aan de burgemeester om een echt regenboogzebrapad bij hun school aan te vragen.

Gratis lespakket
Bij het initiatief #verschillenvieren is ook een gratis lespakket gemaakt voor docenten op middelbare en mbo-scholen over diversiteit. Met onder andere fragmenten uit de KRO-NCRV-serie De roze supporters, die laten zien hoe belangrijk het is om elkaars ‘verschillen te vieren’. Iedere klas wordt na afloop van de les uitgedaagd om samen vijf regenboogzebrapaden te stoepkrijten in de omgeving van de school.

Voorbeelden van cases

Thema's

Verbindend en verbonden met Nederland