NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
KRO-NCRV Carnavalshart en Wandelhart

Samen met regio saamhorigheid in beeld brengen

Vanwege corona kunnen in 2021 grote publieksevenementen en tradities, zoals carnaval en de Nijmeegse Vierdaagse, opnieuw niet doorgaan. Feestelijke evenementen waarin mensen samen één worden en het leven vieren. KRO-NCRV en enkele regionale omroepen slaan de handen ineen en brengen de saamhorigheid én het gemis hiervan in beeld.

De serie Carnavalshart, in samenwerking met L1 en Omroep Brabant, heeft als motto: wat kan er wél, en wordt horizontaal geprogrammeerd in de carnavalsweek in februari op NPO 2. Een reis kriskras door de zuidelijke provincies om de ziel van carnaval te belichten. De serie wordt vooral in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland goed bekeken, met een top van bijna 400.000 kijkers (gemiddeld marktaandeel 7.5). Ook de landelijke pers is aangenaam verrast. Zo schrijft NRC: “In Carnavalshart loopt een gemeenschap zich dapper warm voor een groot gemis. Niemand klaagt; iedereen knutselt verder aan zijn praalwagen.” En De Volkskrant: “Carnavalshart is het levende bewijs dat je heel goed kunt laten zien wat iets is, door te tonen dat het er niet is – wat op zichzelf een zeer carnavaleske omdraaiing is.”

Met Omroep Gelderland wordt in de Vierdaagseweek in juli de serie Wandelhart gemaakt. Een serie over het gemis, maar ook over de gastvrijheid, pijn en verbroedering die de Vierdaagse biedt voor tienduizenden wandelaars. Joris Linssen namens KRO-NCRV en Harm Edens namens Omroep Gelderland lopen dwars door de provincie Gelderland, op zoek naar de mooiste verhalen. Ze beginnen ieder in het uiterste puntje van de provincie: Harm in De Betuwe en Joris in Winterswijk. Waar anders dan in Nijmegen komen ze elkaar tegen.

Ook deze regionale samenwerking wordt goed ontvangen. De serie bereikt op NPO 2 een mooi marktaandeel van 10 en weet dagelijks een kleine 300.00 kijkers te boeien. Het wandelvirus bereikt in deze coronatijd heel Nederland, want opvallend veel kijkers blijken uit Drenthe, Friesland en Zuid-Holland te komen.

Een kijker schrijft: “Dit is echt mooie TV. Mijn wandelhart slaat op hol.” Han Lips van Het Parool vindt het uitermate rustgevend om Harm Edens en Joris Linssen te zien wandelen vanuit zijn luie stoel. “Het is slow tv in optima forma en fijne niets-aan-de-handtelevisie in barre tijden.”

Ook in 2022 brengt KRO-NCRV samen met L1 en Omroep Brabant de serie Carnavalshart, nu door coronamaatregelen voor het derde achtereenvolgende jaar de carnavalsfestiviteiten niet of nauwelijks doorgang kunnen vinden.

Voorbeelden van cases

Thema's

Verbindend en verbonden met Nederland