NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
BNNVARA / VPRO / EO Nederland tegen racisme

Themadag tegen racisme op alle NPO-kanalen

De Black Lives Matter-beweging jaagt de discussie over racisme en uitsluiting wereldwijd aan. De Nederlandse Publieke Omroep haakt erop in met een themadag tegen racisme. Alle NPO-kanalen doen mee. Via televisie, radio, online en on demand besteden NPO en omroepen in tal van programma’s op verschillende manieren aandacht aan het thema. NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman licht toe: “Discriminatie, racisme; alle vormen van uitsluiting tolereren wij niet. Nu niet, nooit niet. De Publieke Omroep is er voor iedereen; hier worden alle geluiden gehoord.”

Op de drie tv-netten worden onder meer kerkdiensten rondom racisme uitgezonden. Ook komt het onderwerp voorbij in de door Steven Spielberg geproduceerde documentaireserie Why We Hate (HUMAN) en in een aflevering van De Kennis van Nu (NTR). Voor jonge kijkers is er op NPO Zapp onder meer een extra uitzending van het NOS Jeugdjournaal. De radiozenders geven ieder op hun eigen manier invulling aan de themadag, onder meer met speciale uitzendingen en toepasselijke muziek.

Na het dagprogramma is op NPO 1 het debatprogramma De Stelling van Nederland te zien. Hierin debatteert een groep Nederlanders onder leiding van Jort Kelder over de vraag of racisme de Nederlandse samenleving polariseert.

Voorbeelden van cases

Thema's

Verbindend en verbonden met Nederland