NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO
KRO-NCRV Diverse programma’s

Verbindende steun voor Oekraïne

De aanval van Rusland op Oekraïne schokt de wereld. In aanvulling op tal van sancties vanuit de internationale gemeenschap aan het adres van Rusland, ontstaan vele nationale en regionale initiatieven om Oekraïne te steunen. Naast uitgebreide verslaggeving en duiding in programmering komt ook de Nederlandse publieke omroep in geweer om de Oekraïense bevolking tot steun te zijn.

Op 7 maart is er de landelijke actie voor Giro 555, een samenwerking van de publieke omroep en de grote commerciële zenders in Nederland. De actie levert in een maand tijd een opbrengst van ruim 160 miljoen euro op.

Enkele dagen eerder zendt KRO-NCRV, samen met Protestantse Kerk Nederland, de gebedsdienst Vrede is voor iedereen uit, live vanuit de Utrechtse Domkerk op NPO 2. De dienst wordt bijgewoond door diverse hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de half februari aangetreden ambassadeur van Oekraïne, Maksym Kononenko, minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken en de burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma. De hele dag is de Domkerk opengesteld voor mensen die een kaars willen opsteken of een gebedsbriefje wilden schrijven en opplakken op het witte kruis van The Passion.

Met Kansfonds en Kerk in Actie zendt KRO-NCRV vanaf 16 maart de dagelijkse serie Nederland geeft thuis uit. Het programma laat hartverwarmende initiatieven zien, die op hun beurt weer nieuwe initiatieven in gang zetten.

Een andere impactvolle actie zet KRO-NCRV op met de stichting Young Impact. In de nacht van  22 op 23 maart vindt de actie #bedvoorbed plaats. Jongeren verruilen die nacht hun eigen warme bed voor een nacht in de open lucht. Tientallen jongeren doen mee. Ze overnachten onder andere in de Amsterdam ArenA en in Madurodam. Door zich te laten sponsoren halen ze 12.740 euro op voor de stichting Vluchteling. Ter ondersteuning van de actie wordt een lespakket verspreid onder middelbare en mbo-scholen, met daarbij een vertoning van de documentaire Shadow Game over jonge vluchtelingen. Het lespakket wordt honderden keren aangevraagd.

Voorbeelden van cases

Thema's

Verbindend en verbonden met Nederland