NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO

Verbinding & Samenleving Duurzaamheid

Nederland komt bij elkaar als we samen genieten, juichen, vieren en herdenken. De publieke omroep draagt daar in belangrijke mate aan bij en zorgt ervoor dat iedereen het kan meemaken. Dat leidt tot meer begrip en verbondenheid in onze samenleving.

NTR Albert

Duurzamer werken met Albert

Sinds 2016 coördineert de NTR Albert, een project waarin acht omroepen samenwerken om duurzamer te werken. Albert bestaat uit drie onderdelen: de website wearealbert.nl, een CO2-calculator waarmee producers de CO2-voetafdruk van hun programma meten en inspiratiesessies voor programmateams.

 

In 2019 hebben NTR-trainers voor 400 deelnemers van 80 programmatitels inspiratiesessies verzorgd. Tijdens de sessies maken de programmateams een actieplan om duurzamer te werken. Voor managementteams, productieleiders en eindredacteuren van alle omroepen heeft het team verkorte sessies gegeven. Daarnaast zijn P&O-, Communicatie- en facilitaire afdelingen getraind. Parallel aan de inspiratiesessies zijn tachtig titels gestart met hun CO2-calculatie.

 

Albert heeft zich heeft afgelopen jaar meer en meer bewezen als kenniscentrum als het gaat om duurzaamheid binnen de publieke omroep. Het team heeft groencommissies van omroepen begeleid bij hun opstart en de ledenraad van BNNVARA voorgelicht over de manieren om duurzamer te produceren. Daarnaast heeft Albert een CO2-calculatie van het Human-programma De staat van het klimaat uitgevoerd. Elk kwartaal komen vertegenwoordigers van de deelnemende omroepen bij de NTR bijeen om de vorderingen te bespreken en nieuwe plannen te ontwikkelen. Deze plannen zijn aan het eind van 2019 aan het CvO gepresenteerd.

Voorbeelden van cases

Thema's

Verbinding & Samenleving