NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO

Verbinding & Samenleving Vrijheid

Nederland komt bij elkaar als we samen genieten, juichen, vieren en herdenken. De publieke omroep draagt daar in belangrijke mate aan bij en zorgt ervoor dat iedereen het kan meemaken. Dat leidt tot meer begrip en verbondenheid in onze samenleving.

NOS Bevrijdingsjournaals en website

Het nieuws van toen na 75 jaar herbeleven

De NOS heeft in 2019 een aantal bijzondere initiatieven genomen om te herdenken dat 75 jaar geleden de bevrijding begon van ons land. De gedachte erachter: omdat steeds minder mensen de oorlog hebben meegemaakt, weten ook steeds minder mensen hoe het is om niet in een democratie te leven. De NOS heeft, als journalistieke organisatie, een belangrijke rol in het functioneren van een gezonde democratie en vindt daarom aandacht voor de thema’s oorlog en vrijheid belangrijk.

 

In een poging de gebeurtenissen uit het laatste oorlogsjaar zo tastbaar mogelijk te maken, heeft de NOS in 2019 twee series Bevrijdingsjournaals gemaakt: over D-Day in juni en operatie Market Garden in september (in 2020 volgen er nog drie). Uitgangspunt: als we in de Tweede Wereldoorlog televisie zouden hebben gehad, hoe zou het Journaal er dan hebben uitgezien? Met andere woorden: het nieuws van toen wordt gebracht met hedendaagse technieken en verslaggevers, met de kennis van nu én met historische beelden. De afleveringen worden uitgezonden meteen na het NOS Journaal van 20.00 uur en gepresenteerd door Herman van der Zandt. De Bevrijdingsjournaals trekken rond 1,5 miljoen kijkers per keer. De waardering was, met een 8.1, hoog.

 

Websites
Met dezelfde bedoeling (de gebeurtenissen uit het laatste oorlogsjaar zo tastbaar mogelijk te maken) heeft de NOS sinds 5 september 2019 twee websites gemaakt: 75 jaar bevrijding en een versie voor de jeugd, gemaakt onder de vlag van het NOS Jeugdjournaal. Daarop worden dagelijks, respectievelijk wekelijks nieuwe artikelen geplaatst met het ‘actuele’ nieuws van 75 jaar geleden.

 

De reguliere 75 jaar bevrijding sub-site is in 2019 (5 sept – 31 dec) ruim 3,2 miljoen keer bezocht door 1,4 miljoen unieke bezoekers. De Jeugdjournaal-website van 75 jaar bevrijding is in 2019 (5 sept – 31 dec) bijna 70.000 keer bezocht door 43.000 unieke bezoekers.

Voorbeelden van cases

Thema's

Verbinding & Samenleving