NPO Maatschappelijke Waarde Over NPO

Verbinding & Samenleving Gelijkheid en diversiteit

Nederland komt bij elkaar als we samen genieten, juichen, vieren en herdenken. De publieke omroep draagt daar in belangrijke mate aan bij en zorgt ervoor dat iedereen het kan meemaken. Dat leidt tot meer begrip en verbondenheid in onze samenleving.

NTR De Nieuwe Maan

Levendige community rond inter- en biculturele thema’s

De Nieuwe Maan (NTR) is een wekelijkse actuele talkshow op NPO 2 met een scherp oog voor ontwikkelingen in de multiculturele samenleving. Het programma heeft een levendige community op Facebook, met circa 55.000 volgers. Wekelijks worden fragmenten uit de uitzending, waaronder uit de rubriek Noureddine Vraagt, gepubliceerd.

Hier enkele onderwerpen uit het afgelopen jaar die er qua bereik en interactie bovenuit staken:


Ela Colak over gemengd trouwen - Een discussie over interculturele huwelijken en de daarbij komende conflicten. Met een bereik van meer dan 750.000 views was dit de best bekeken Nieuwe Maan-video over het jaar 2019.

------------------------------------------------

Dubbel paspoort - Verslaggever Noureddine Alterch vraagt aan Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond hoe zij denken over een dubbel paspoort. De discussie weerspiegelt welke verschillende ideeën biculturelen hebben over hun dubbele nationaliteit.

------------------------------------------------

Naar aanleiding van de NTR-serie Moslims Zoals Wij laait de kerndiscussie over homoseksualiteit onder moslims op. Het fragment op Facebook weerspiegelt de discussie over de acceptatie van homoseksualiteit binnen de islamitische cultuur.

------------------------------------------------

TV-fragment - De 11-jarige sociaal-ondernemer Sohaib heeft een patiëntenkamer ontworpen voor zijn zieke broertje. Een hartverwarmend fragment, dat als feel-good-story een groot bereik genereert: 450.000 views.

------------------------------------------------

TV-Fragment - Een discussie over terugkerende Syriëgangers. Jihadisme-onderzoeker Montasser AlDe-emeh is fel tegen de terugkeer van Syriëgangers. Een actueel item over een verhit debat, dat wederom een groot bereik heeft gegenereerd: 700.000 views.

------------------------------------------------


TV-fragment: De zwartepietendiscussie - Nederland is nog niet klaar met de zwartepietendiscussie. Ook De Nieuwe Maan staat er bij stil. Het fragment heeft een groot bereik van bijna een half miljoen vieuws op Facebook. 

Voorbeelden van cases

Thema's

Verbinding & Samenleving